Skip to main content
Porady

Pergola śmietnikowa czy PSZOK? Nie! Dajmy choinkom drugie, poświąteczne, życie

Święta, święta i…po świętach. Chyba wszyscy znamy to powiedzenie oznaczające, że najprzyjemniejszy czas bożonarodzeniowy już niestety za nami. Ale nadal w domach towarzyszą nam liczne ozdoby, iluminacje, światełka i choinki. Cieszyć się nimi będziemy jeszcze przez kilka dni, tygodni, ale w końcu staniemy przed corocznym dylematem: co zrobić ze świątecznym – żywym - drzewkiem?

Gdy magia świąt wygasa wiele choinek trafia na wysypiska śmieci. Porzucone i zapomniane powoli usychają i kończą zielony żywot. Tymczasem bożonarodzeniowe drzewko nie tylko może po zimie dalej rosnąć ciesząc oko, ale nadaje się do ekologicznego wykorzystania w wielu aspektach naszego życia. Najłatwiej mają posiadacze własnych ogrodów lub działek rekreacyjnych ponieważ mogą wzbogacić teren kolejnym drzewkiem lub wykorzystać je jako ściółkę albo ochronę roślin przed mrozem. Z pomocą przychodzą też samorządy, które od kilku lat dostrzegają i podkreślają potrzebę stosowania ekologicznych rozwiązań. Wiele z nich organizuje akcje odbioru choinek dlatego zachęcamy, aby na bieżąco śledzić komunikaty urzędów w Waszych miejscowościach. Choinki odbierane od mieszkańców w wyznaczonych dniach lub zorganizowanych specjalnych punktach zostają następnie przerobione na biomasę do ogrzania domów mieszkańców. Drzewka w doniczkach, które mają zdrowe korzenie, warto przekazać do lokalnego oddziału Lasów Miejskich lub Lasów Państwowych. Ponownie zasadzane wzbogacają ekosystem produkując tlen i pochłaniając zanieczyszczenia.

Nie wszystkie drzewka mogą cieszyć się drugim życiem wśród zielonych towarzyszy leśnych, ale istnieją sposoby na ich reinkarnację w przetworzonej formie. Jednym z nich jest produkcja kompostu – możliwa nawet na balkonie w bloku. Gałązki iglaków to wysokowęglowy materiał rozkładający się tworząc grube włókna, które korzystnie wpłyną na strukturę samodzielnie przygotowanego kompostu. Choinka kompostowana warstwami w schemacie: gałązki – resztki z kuchni – gałązki – resztki z kuchni – nie zakwasza ziemi używanej w doniczkach i jest odpowiednio napowietrzona i przepuszczalna.

Jak widać jest kilka kreatywnych i ekologicznych sposobów na wykorzystanie poświątecznych drzewek. Lista  jest jeszcze dłuższa gdy poszukacie np. w Internecie sposobów na utylizację iglaków. Są nawet tacy, którzy polecają…skonsumowanie choinki w postaci herbatki z suszonym jabłkiem oraz pomarańczą! My jednak tego jeszcze nie przetestowaliśmy więc jeśli chcecie pójść po linii najmniejszego oporu to po prostu oddajcie drzewko do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych lub wrzućcie pocięte gałęzie do odpadów bio na osiedlu. Wybór należy do Was. Zanim jednak zmierzycie się z tym dylematem cieszcie oczy ile się da ozdobionymi i oświetlonymi choinkami bo kolejna okazja dopiero za rok.

My zachęcamy aby odwiedzić nasze inwestycje w największych miastach. Ustawione przez Archicom kolorowe iluminacje i udekorowane wyjątkowe choinki towarzyszą mieszkańcom Plant Racławickich, Awipolis oraz Olimpii Port we Wrocławiu, warszawskiej Stacji Wola, łódzkiego Zenitu, a także poznańskiego Entera.

Leave a Reply