• Dolnośląska Budowa Roku 2008, I Miejsce
  • Najpiękniejszy Budynek Roku 2008, wyróżnienie

Silver Forum to biurowiec klasy A,  o powierzchni 21.150mkw netto i 15.050 mkw powierzchni najmu.  Inwestycja jako obiekt dedykowany wielu partnerom biznesowym musiał spełniać określone założenia ekonomiczne i architektoniczne, stąd myślą przewodnią przy projektowaniu Silver Forum była synteza formy, funkcjonalności i efektywności.

Koncepcja budynku to wypadkowa charakteru lokalizacji i doświadczeń wyniesionych z realizacji innych biurowców Archicomu: Centrum Orląt – siedziby Credit Agricole, Renaissance Business Centre przy ul. Mikołaja i Quattro Forum przy ul. Legnickiej.  Biurowiec Silver Forum jest położony w zachodniej części Wrocławia, przy placu Strzegomskim, który dzięki położeniu przy ul. Legnickiej największej  arterii komunikacyjnej Wrocławia, zapewnia doskonałą ekspozycję budynku.

Architektura biurowca z dominantą w kształcie łuku doskonale koresponduje z położonym po drugiej stronie placu oryginalnym poniemieckim schronem obrony przeciwlotniczej projektu architekta Richarda Konwiarza – autora Stadionu Olimpijskiego we Wrocławiu, współpracownika Maxa Berga.  Przeszklony łuk frontowej elewacji Silver Forum  z detalem mocno nawiązującym do charakteru schronu, stanowi element łączący przeszłość z przyszłością, podkreślający genius loci miejsca.

Siedmiokondygnacyjny budynek zakomponowano w kształcie nierównoramiennej podkowy, otwartej na zachód. Wyznacza ona wewnętrzny dziedziniec dostępny poprzez pasaże i recepcje. Największa ozdoba forum jest ponad stuletnia wierzba, która wespół ze starannie zagospodarowaną zielenią  tworzy kameralne atrium. Od wschodu znajduje się wejście do budynku i reprezentacyjna recepcja. Całość kompozycji akcentuje od strony ulicy Robotniczej efektowny narożnik w formie dwóch przeszklonych wież. Szkło antyrefleksyjne, stal i unikalne okładziny elewacyjne podkreślają nowoczesność formy i reprezentacyjny charakter.

Biurowiec Silver Forum został zaprojektowany tak, by w sposób optymalny i ekonomiczny realizować potrzeby biznesowe, zarówno w  zakresie standardowym, jak i specjalistycznych programów funkcjonalnych. Konstrukcja budynku o dużej rozpiętości oraz zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych umożliwia szybką adaptację do różnorodnych, zmieniających się potrzeb klientów. Odpowiednia głębokość traktów zapewnia elastyczną aranżację przestrzeni i doświetlenie pomieszczeń światłem dziennym. Właściwe rozmieszczenie pionów komunikacyjnych pozwala na maksymalne wykorzystanie powierzchni pod wynajem i ograniczenie do minimum powierzchni wspólnych. Na terenie budynku zaplanowano trzy zespoły parkingów naziemnych oraz garaże podziemne (razem ok. 290 miejsc).